Bagaimana Lelaki ini Mengurangkan Kos Iklan FB Ads Dalam Masa 7 hari Dengan Meningkatkan Conversion Dan Engagement Dengan Mudah.

social-media-763731_1920

Jika anda seorang yang beriklan menggunakan fbads, dan pernah mendengar sifu-sif fbads berkata untuk beriklan di facebook anda mestilah test…..test….dan test….dan buat customer avatar…..betul tak? Tapi berapa lama anda perlu test sehingga mendapatkan winning campaign untuk produk anda.

Jika anda beriklan di facebook, anda mesti mensasarkan iklan yang benar-benar spesifik. Parameter-parameter targeting dalam dashboard Facebook ad membolehkan  kita untuk target bakal pelanggan berdasarkan:
1. Minat mereka.
2. Lokasi .
3. Jantina.
4. Majalah.
5. Hobi.
6. Online spending.
7. Status .
8. Dan lain-lain .

Salah satu parameter yang sering dipakai untuk setting FB Ads adalah minat atau interest target market kita. Contohnya  kalau kita menjual  barang kosmetik, tentunya kita akan target orang yang menunjukkan minat ke brand-brand kosmetik terkemuka dan bukan ke orang yang interestnya adalah Ultimate Fighting Championship UFC…  🙂

Yang jadi masalah dengan beriklan di Facebook adalah kesulitan untuk menganalisa interest yang mana yang menghasilkan click, conversion dan engagement yang tinggi serta menghasilkan ROI yang tinggi. Saya sering stalk di group Like method contohnya , masalah terbesar beginner adalah nak pakai interest apa ya? Dan sifu-sifu di situ akan berkata…..test…test…dan….test sehngga berjumpa kempen yang berjaya.

Selama ini kalau beriklan di Facebook, kebanyakan penjual online membuat set iklan yang berbeza-beza untuk setiap parameter targeting dan kemudian  dianalisis satu per satu beberapa hari kemudian dan melihat iklan mana yang berjaya.

Buat yang pernah beriklan di Facebook pasti faham bahagian analisa adset yang mana paling convert, adalah bahagian  yang paling memeningkan  dan makan masa banyak serta bikin kepala pusing melihat angka-angka dan mengira  serta membandingkan peratusan-peratusan daripada beratus-ratus metrik seperti:

1. CTR:  
2. CPM:
3. Link Clicks:
4. CPC:
5. Add to Cart:
6. Purchase:
7. Purchase Conversion Value
8. Post Comment

Metrik-metrik di atas, adalah sebahagian dari ratusan parameter yang ada di Facebook ad manager. Bagaimana jika anda boleh menggali secara langsung dan menganalisa audience dari interest mana yang memberi conversion tertinggi terhadap iklan yang anda pasang, dan seterusnya merendahkan kos iklan anda? Sekiranya kita tahu interest mana saja yang menghasilkan conversion dan engagement yang tinggi terhadap iklan kita, maka kita akan mempunyai keuntungan yang signifikan berbanding pengiklan-pengiklan Facebook lain, kerana:

  1. Semakin kita tahu  interest yang mana  yang menghasilkan conversion dan engagement yang tinggi, semakin mudah untuk kita mengoptimasi iklan kita untuk target market tersebut.
  2. Apabila kita optimisekan iklan, conversion dan engagement pun meningkat.
  3. Semakin tinggi conversion dan engagement, maka Facebook akan menganggap iklan kita sebagai iklan yang bagus dan relevan.
  4. Semakin Facebook melihat iklan kita sebagai iklan yang bagus dan relevan, semakin murah kos iklan kita.

Saya pun seperti anda sebelum ini, membakar duit untuk mendapatkan iklan mana yang memberikan conversion dan engagement yang tinggi.

Bagaimana caranya kita boleh menganalisa interest mana  yang memiliki conversion yang tinggi dengan cepat, mudah dan murah?

Jika anda seorang yang menggunakan FB ADS artikel ini untuk anda…….

Jika anda mahu bermula menggunakan FB ADS artikel ini juga untuk anda……

Jika pada masa hadapan anda ingin menggunakan FB ADS artikel ini juga untuk anda……

Jika anda bukan kategori di atas…..sila tutup website ini sekarang……

Sekarang baru saja di lancarkan sebuah aplikasi yang bernama Zillatics dan di bawah ini adalah penerangan  bagaimana aplikasi ini dapat membantu anda mengoptimasi iklan fb ads anda.

Apa itu Zillatics?
Zillatics adalah sebuah aplikasi ads manager analytics. Dengan  hanya satu klik, aplikasi ini boleh menunjukkan kepada anda  data laporan interest yang anda gunakan pada salah satu ad set dalam fb ads yang anda jalankan. Dengan zillatics ini anda boleh mengetahui interest mana yang mempunyai conversion dan engagement yang tinggi dan seterusnya di optimisasi supaya kos iklan anda dapat dikurangkan dan seterusnya ROI meningkat
Zillatics adalah aplikasi dengan bentuk extension Google Chrome dan boleh dipasang di lebih dari 1 PC atau pelayar dan berintegrasi dengan data dalam ads manager anda.

nofi


Pembuat aplikasi Zillatics adalah Nofi Bayu Ismail, seorang perunding sosial media dan founder FanspageID, sebuah ahensi Facebook marketing yang telah menghandle lebih dari 1000 pelanggan UKM dan brands di Indonesia. Kini Zillatics di lancarkan untuk pasaran Malaysia oleh team Funemo.

Video demo Zillatics

Untuk melihat dengan lebih jelas bagaimana zillatics boleh membantu anda, berikut ada video penerangan dan demo dari Nofi sendiri supaya anda lebih faham bagaimana software ini dapat membantu anda dalam FB ADS:

 

Memandangkan zillatics ini masih baru dimalaysia, zillatics telah di gunakan oleh beberapa Facebook marketing expert Indonesia seperti Alberto Leonardo, yang berjaya membuat jualan di Teespring sebanyak 5 bilion rupiah, dan juga Army al-Ghifary, seorang pemilik kedai online yang berpusat di Philadelphia, USA, dan menggunakan iklan Facebook sebagai promosi utama kedai onlinenya.

Secara ringkasnya ciri-ciri utama Zillatics adalah

  1. Dipaparkan secara terus pada ads manager anda, amat  mudah untuk digunakan. Anda hanya pilih ad set yang hendak dianalisa, klik sekali dan data-data yang anda perlukan akan muncul.

ezgif.com-video-to-gif-72. Puluhan metrik boleh anda pilih sekaligus atau anda sembunyikan. Anda boleh pilih metrik mana yang mahu anda analisa mengikut keperluan.

ezgif.com-video-to-gif-83. Anda boleh menyusun prestasi interest ‘audience yang anda target sesuai dengan metrik yang ingin anda analisa. Jika anda mahu menyusun interest  atau audience mana yang paling banyak memberi komen kepada iklan anda atau yang melakukan pembelian,   semuanya boleh dipaparkan oleh Zillatics dengan mudah

ezgif.com-video-to-gif-9-1

  1. Drag and drop metrik yang ingin  analisa  sesuai dengan susunan metrik yang anda inginkan:

ezgif.com-video-to-gif-10-1

  1. Jika anda menjual melalui website, ini adalah tools yang MESTI anda guna. Sudah tersedia template metrik web conversion untuk anda analisa.

ezgif.com-video-to-gif-11

Zillatics hanya akan dijual kepada awam untuk 15 hari sahaja dan selepas itu jualannya akan ditutup. Jika anda menggunakan fb ads sebagai kaedah pemasaran, software ini adalah penyelesaian  kepada kos iklan yang tinggi.

Siapa yang sebaiknya menggunakan Zillatics?

Zillatics ini tidak sesuai untuk mereka yang tidak pernah beriklan di FB ads atau tidak amahu menggunakan FB ads sebagai medium pemasaran produk merka.

Jika anda ingin menggunakan Zillatics, sebaiknya anda mestilah mempunyai pengalaman membuat FB ads agar penggunaan tools ini lebih optimum. Zillatics juga sesuai untuk Media advertising consultant untuk membantu pelanggan mereka mengurankan kos iklan FB ads.

Jika anda ingin membeli Zillatics, mereka juga menawarkan bonus yan cukup istimewa.Ia boleh di katakan sebagai pelengkap kepada tools ini. Bonus – bonus tersebut ialah:

 

Kalau kamu ingin memakai Zillatics, ada baiknya kamu mempunyai pengalaman dengan iklan Facebook agar penggunaannya lebih optimum. Tools ini pun sesuai digunakan kalau kamu bergerak di bidang pengiklanan digital kerana dengan mempunyai tools ini, kamu boleh membantu pelanggan anda untuk mengurangkan kos iklan mereka di Facebook. Di sisi lain, kamu pun boleh memiliki keuntungan kompetitif berbanding pesaing-pesaing anda yang tidak mempunyai tools ini.

Bonus 1: Video tutorial Traffic Fusion (durasi 2 jam)

trafik-300x225Video ini  akan mengajar anda bagaimana untuk menggabungkan FB ads dan Google Adsword untuk meningkatkan jumlah pelawat ke halaman web anda.


Bonus 2: Video tutorial Pixel Mastery (1 Jam 45 Minit)

zilatic-3d-2b-300x225

Video ini akan menunjukkan kepada anda step by step cara memasang pixel iaitu kod yang di pasang di halaman web supaya anda boleh retarget kembali pelawat yang mengunjungi halaman web anda.

Sebenarnya tool facebook interest analyzer  seperti Zillatics ini di jual dengan harga USD 97  (RM410) di luar sana. Ada juga yang di jual sehingga USD197 (RM900) dan belum tentu anda akan dapat data-data yang lengkap seperti zillatics.

Anda boleh mendapatkan info lanjut mengenai Zillatics dengan klik button di bawah

Saya Nak Zillatics Sekarang!

PS: Saya lupa nak bagitau Setiap hari harga akan di naikkan sebanyak RM4 sehinggalah jualan di tutup pada 14/6/2017.

About The Author

Setria

Saya merupakan seorang internet marketer yang obses dengan keusahawanan. Pakar dalam memasarkan produk fizikal di internet. Berumur 30-an, 2 orang anak, fokus utama saya adalah membuat eksperimen dengan paid advertising dan email marketing.